Австриски министер откри зошто се противи на приемот на Бугарија и Романија во Шенген

од Stefanija Kuzmanovska

Австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер изјави дека гласал против приемот на Бугарија и Романија во Шенген бидејќи Шенген во моментов не функционира.

„Да не беше така, немаше да имаме 75.000 нерегистрирани нерегуларни мигранти во Австрија. Јас предложив да се одложи приемот и, на пример, повторно да гласаме во септември. По таа фаза ќе можеме да кажете дали нешто се случило, дали мерките што ги објави Европската комисија во нејзиниот акционен план се преточени во акција. Хартијата трпи сè, потребни се мерки“, објасни Карнер за виенскиот весник „Стандард“.

На изјавата дека помал број мигранти кои бараат азил во Австрија доаѓаат преку Романија, а поголем дел преку Србија и Унгарија, како и дека Романија е лута поради постапките на Австрија, Карнер наведе дека и тој е лут.

Слични содржини