Австриски пратеник ги нарече земјите од поранешна Југославија „марионетски нации“, па се извини

од Nikola Popovski

Членот на Комунистичката партија на Австрија во собранието на покраината Штаерска, Вернер Мург, предизвика бура во јавноста откако ги исмеа земјите од поранешна Југославија и балтичките држави.

На семинарот „Антиимперијалистичка координација“, Мург ги употреби зборовите „марионетски нации“ за земјите од поранешна Југославија.

„Затоа сите тие марионетски нации во Југославија се пример за „марионетски нации“. Остана само Србија. Но Црна Гора, Словенија и балтичките републики… Секојдневно му се јавуваат на хегемонот и прашуваат што да прават“, рекол тој за време на неформалната дискусија на семинарот, објавија австриските медиуми.

Мург, откако неговите зборови се појавија во медиумите, јавно се извини и рече дека му е жал што го употребил зборот „марионетски нации“.

„Изборот на зборови не може да се оправда. Затоа се извинувам“, нагласил Мург во изјавата.

Тој ги отфрли тврдењата на одредени медиуми дека Украина ја нарекол „нација на инвалиди“. Тој нагласи дека само што го кажал спротивното, но дека користењето на тој термин е грешка.

„Разбирам дека мојот избор на зборови може да се сфати навредливо. Навистина ми е жал“, напиша Мург.

Слични содржини