Австриското обвинителство побара укинување на имунитетот на Курц

од Milan1

Лидерот на Народната партија на Австрија (ОВП), Себастијан Курц, само што положи заклетва како пратеник,  Обвинителството за економски криминал и корупција веќе побара од Собранието да му го укине пратеничкиот имунитет.

Обвинителството упатило барање за укинување на пратеничкиот имунитет за да може да продолжи со истрагата против него по обвинувањата за проневера и поткуп.

Од пратеничкиот клуб на Нардоната партија (ОВП), чиј нов шеф е Курц, порачаа дека не само што ќе го поддржат ваквото барање, туку дека се радуваат што тоа е испратено толку брзо, во оваа фаза од истрагата.

„Со тоа ќе се овозможи брзо да се отфрлат сите обвинувања против Курц”, се наведува во соопштението на пратеничкиот клуб на ОВП.

Одобрението за продолжување на истрагата веројатно ќе биде дадено на една од следните пленарни седници на парламентот, бидејќи Курц во времето за кое е обвинет за кривичните дела не беше пратеник, и тие дела не се поврзани со неговото делување како пратеник.

Слични содржини