Бајден го продолжи указот за вонредна состојба за Босна и Херцеговина и за Балканот

од Илинка Илиоска
708 прегледи

Претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, ја продолжи извршната наредба за вонредна состојба на Балканот за уште една година, оценувајќи дека ситуацијата на Балканот продолжува да претставува закана за националната безбедност и надворешната политика на САД. .

„Акциите на лицата кои ги загрозуваат напорите за мир и меѓународната стабилизација на Балканот, вклучително и актите на екстремистичко насилство и непушачите активности, како и ситуацијата на Балканот, која го попречува напредокот кон ефективно и демократско владеење и целосна интеграција во трансатлантските институции, продолжуваат и претставуваат необична и исклучителна закана за националната безбедност и надворешната политика на САД“, се вели во соопштението, потпишано од американскиот претседател.

Во соопштението се наведува дека поради ова вонредната состојба за Балканот треба да остане на сила и по 26 јуни годинава.

Првата ваква извршна наредба беше донесена на 26 јуни 2001 година.

Во образложението е наведено дека се применуваат одредбите од Законот за меѓународни економски овластувања за вонредни состојби во кој се наведуваат „невообичаени и исклучителни закани за безбедноста на земјата и надворешната политика на САД“.

Се наведува дека овие мерки се однесуваат на Северна Македонија, со што се спречува примената на Дејтонскиот договор во Босна и Херцеговина или Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН.

Американскиот претседател последователно ја измени таа наредба со Извршна наредба 13304 на 28 мај 2003 година, за да преземе дополнителни чекори во врска со одредени активности кои го попречуваат спроведувањето, меѓу другото, на Охридскиот рамковен договор од 2001 година во однос на Северна Македонија.

Исто така, на 8 јуни 2021 година беше донесена Извршна наредба 14033 со која се прошири опсегот на вонредната состојба на национално ниво.

Во оваа наредба се наведува дека состојбата на територијата на поранешна СФРЈ и Албанија во текот на изминатите две децении, вклучително и поткопувањето на повоените договори и институции по распадот на поранешна СФРЈ, како и широката корупција во различни влади и институции во Балканот, го попречува напредокот кон ефективно и демократско владеење и целосна интеграција во трансатлантските институции, и затоа претставува невообичаена и исклучителна закана за националната безбедност и надворешната политика на САД, се наведува на веб-страницата на Белата куќа.

Слични содржини