Бајден предлага минимален данок од 20% за милијардерите

од Milan1

Американскиот претседател Џо Бајден предлага минимална даночна стапка од 20%, што ќе влијае на приходот и нереализираните капитални добивки на американските домаќинства во вредност од повеќе од 100 милиони долари, пишуваат медиумите во САД. Данокот е дел од буџетот за 2023 година.

Планот на претседателот за нови приходи во државната каса се нарекува „Данок на минимален приход за милијардерите“ и е најагресивниот предлог на администрацијата во напорите на Џо Бајден да го зголеми оданочувањето на најбогатите Американци, пишува „Блумберг“.

Доколку биде усвоен, данокот ќе генерира околу 360 милијарди американски долари нови приходи во следната деценија, што е повеќе од една третина од предвиденото намалување на Белата куќа на дефицитот од 1 трилион долари во тој период.

Новиот минимален данок е сличен на предлогот направен минатата година од демократите во Сенатот кои предложија надоместување на трошоците на Бајден со законот „Build Back Better“ со минимален данок што би се однесувал на даночните обврзници чија нето вредност надминува 1 милијарда долари или чиј приход надминува 100 милиони долари три последователни години.

Според планот на претседателот Џо Бајден, домаќинствата чиј имот надминува 100 милиони долари и кои сè уште не плаќаат данок од 20 отсто на таканаречениот „целосен приход“ ќе подлежат на дополнителен данок.

Администрацијата проценува дека повеќе од половина од приходите од новото плаќање ќе бидат од милијардери во САД, кои се околу 700.

Слични содржини