Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Балканот меѓу победниците во пост-ковид ерата: Кои се можните ефекти од европскиот пакет мерки врз економскиот раст на ЈИЕ?

Балканот меѓу победниците во пост-ковид ерата: Кои се можните ефекти од европскиот пакет мерки врз економскиот раст на ЈИЕ?

И покрај краткорочната нестабилност предизвикана од пандемијата во првата половина на 2020 година, балканскиот регион би можел да биде еден од релативните победници на глобално ниво во пост-ковид ерата.

Инвеститорите во акции треба да признаат дека регионот е на пат да добие еден од најголемите стимулативни пакети на глобално ниво (еквивалентно на 17 до 35 проценти од БДП) преку фондот за обновување и буџет на ЕУ, а ќе има корист и од клучните економски и деловни трендови по Ковид-19. Во исто време, регионалните пазари нудат некои од најатрактивните вреднувања на глобално ниво, велат аналитичарите од „East Capital“ во текстот објавен на „IntelliNews“.

Соочени со најголемиот економски пад од Втората светска војна, европските влади се согласија да спроведат вонреден пакет мерки, вклучително и формирање на фонд за обновување на ЕУ од 750 милијарди евра, за да го олеснат економското закрепнување низ Европската унија.

Фондот ќе вклучува 390 милијарди евра грантови (остатокот е во форма на долгорочни заеми со ниски каматни стапки) насочени кон широка инфраструктура и проекти од „зелена енергија“.

Како резултат, Југоисточна Европа (Грција, Западен Балкан) ќе биде клучен корисник на Фондот за опоравување на ЕУ и буџетот на ЕУ 2021-2027, заради големината на распределбата на средствата, нејзиниот тајминг и силните мултипликативни ефекти врз економиите.

Во однос на големината, комбинираниот фонд за опоравување на ЕУ и фондовите за кохезија на ЕУ за периодот 2021-2027 година се огромни Бугарија и Хрватска ќе добијат средства во износ од 35% од нивниот БДП за 2019 година, додека Грција, Романија и Словенија ќе добијат поддршка во износ од 27, 26 и 17% од нивниот БДП за 2019 година. Тоа значи дополнителни 2,5 до 5 проценти од БДП годишно, што ќе биде од голема помош за среднорочните економски изгледи.

„Нашите разговори со креаторите на политики во Словенија и Грција сугерираат дека владите нема да губат време да подготвуваат проекти за да привлечат поголем дел од расположивите средства“, велат аналитичарите од „East Capital“.

Тие додаваат дека очекуваат значителни мултипликаторски ефекти врз економскиот раст на Југоисточна Европа, бидејќи средствата ќе бидат насочени кон повеќе широки инфраструктурни проекти и ќе бидат насочени кон зелена трансформација и подобрувања во структурната ефикасност.

На пример, во Грција, среднорочната стапка на раст на потенцијалниот БДП може да се зголеми за 2-2,5 п.п. во однос на претходните проценки.

„Веруваме дека повеќето земји во регионот ќе можат да растат со стапка од 5 проценти, околина што треба да ги поддржува локалните бизниси и нивната заработка“.

Времето е уште еден многу позитивен фактор, бидејќи околу 70% од фондот за опоравување на ЕУ е назначен до 2023 година и ќе биде целосно исплатен до 2026 година, за да се олесни економското закрепнување порано во циклусот, велат аналитичарите.

Во сегашното опкружување, политичките и корпоративните амбиции се помируваат со ставање поголем акцент на локалното производство, со што се обновуваат долгогодишните трендови за поттикнување на производството во странство.

Многу земји од Југоисточна Европа се многу зависни од туризмот, и покрај тоа што првичниот шок е негативен, долгорочниот туризам се очекува да биде најпогодени од патни ограничувања и здравствени регулативи, додека краткорочниот сообраќај треба да има корист. Европејците поверојатно ќе патуваат во Грција, Хрватска, Турција и Бугарија наместо да одморат во оддалечените земји, користејќи го Балканот во смисла на прераспределување на туристичките текови.

loading...