Бектеши: Започнува нова ера во делот на странските инвестиции

од Vladimir Zorba

Министерот за економија, Крешник Бектеши, на денешното презентирање на новата инвестиција која предвидува целосно производство на електрични автомобили e.GO и потпишувањето на договорот, говореше за придобивките од инвестицијата.

„Со оваа мултимилионска инвестиција на компанијата e.GO во ТИРЗ Тетово каде за прв пат ќе почнат да се произведуваат електрични возила во Северна Македонија, започнува нова ера во делот на странските инвестиции, но и за граѓаните за користење на електрични автомобили. Истовремено оваа инвестиција ќе донесе нови технологии и знаења од автомобилската индустрија кои ќе бидат значајни за развој на индустриското производство. Фабриката ќе придонесе и кон зајакнување на извозот“.

На настанот се обрати и Али Везваеи, претседавач на бордот на компанијата e.GO. Тој во своето обраќање подвлече: „Овој договор е уште една клучна цел во стратегијата за глобален раст на e.GO и ја нагласува внатрешната вредност на нашата иновативна технологија и пристап. Навистина сме возбудени што ќе го прошириме нашиот производствен отпечаток во Република Северна Македонија, следејќи го нашиот напредок во Бугарија претходно оваа година. Нашиот стратешки фокус во Југоисточна Европа се заснова на нашето верување во конкурентниот екосистем на регионот, атрактивна инвестициска клима и пристап до поттикнат и талентиран човечки капитал”.

Слични содржини