„Белорусија и Русија немаат други пријатели“: Лукашенко откри што се договорил со Путин

од Nikola Popovski

Белорускиот лидер Александар Лукашенко изјавил дека се договорил со рускиот претседател Владимир Путин секогаш да бидат сигурна поддршка едни на други.

„Претседателот на Русија и јас јасно се согласивме дека секогаш ќе бидеме сигурен пријател и поддршка едни на други. Го констатиравме непоколебливиот факт дека денес Русија и Белорусија, Путин и Лукашенко, немаат други пријатели. Запомнете, јас одамна реков дека ќе дојде време кога рускиот претседател и јас ќе застанеме грб со грб и ќе ги одбиеме нападите. Така и беше“, рекол Лукашенко на состанокот со вработените во Министерството за внатрешни работи на Белорусија.

Белорускиот лидер повторно ја посочил посебната природа на односите меѓу Белорусија и Русија и единството на народите на двете земји.

„Рускиот народ е наш. Ова се два станови во кои две семејства живеат независно, но кои потекнуваат од заеднички корен“, изјавил Лукашенко.

Зборувајќи за односот меѓу Минск и западните земји, белорускиот лидер истакнал дека Белорусија им покажала на своите западни колеги дека е „независна, самоуверена нација“.

„Ние нема да дозволиме никој да погледне преку нас во нашиот правец. Тоа го покажавме на сите нивоа“, рекол Лукашенко.

loading...

Слични содржини