Белорусија тврди дека „украински диверзанти“ навлегуваат на нејзина територија

од Nikola Popovski

Државниот секретар на Советот за безбедност на Белорусија Александар Волфович денеска изјавил дека украинските диверзантско-разузнавачки групи навлегуваат на белоруска територија.

– Во тек е инженерска опрема на локации долж украинско-белоруската граница, минирање, копање ровови, активни се диверзантско-извидувачки групи кои влегуваат на територијата на Белорусија, изјави тој за телевизијата „Белорусија 1“.

Според информациите на државниот секретар на Советот за безбедност, во моментов околу 10.000 украински војници се во регионот Ровенкс, 4.500 луѓе во Чернихив, а повеќе од 5.500 во Киев.

На 4 мај, Белорусија објави ненадејна проверка на борбената готовност на вооружените сили. Началникот на Генералштабот Виктор Гуљевич изјави дека Украина го зголемила бројот на војници на своите граници на 20.000 луѓе и дека за тоа е потребна реакција.

Слични содржини