Битиќи: Системски ја решаваме инфраструктурата, нема веќе седнување по кафеани за нови договори

од Radmila Tasevska

За првпат системски ги поставуваме работите за да се решат проблемите во инфраструктурата, рече вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи во „24 анализа“.

-Жалам што некој што во минатото држел функции и не направил систем за непречено да течат инфраструктурните проблеми. Се надевам преку правосудниот систем ќе излезе зошто ништо не се правело. Клучниот одговор е „изборна година“, очигледно политичарите гледаат од избори до избори… односно што ќе направам сега за да ги добијам следните избори. Затоа не се направил систем. Претходната власт имаше направено паралелен систем и адресата не беше на Илинденска, рече Битиќи.

Прашан за автопатот Кичево-Охрид тој кажа дека на овој автопат имало 130 неодобрени инфраструктурни проекти.

-Тоа е практично секој метар од автопатот. За косините на граѓаните не им е важно. Тука станува збор за 50 километри, а тие проекти не биле нацртани, земјиштето немало експропријација. Се почнало да се гради без нацртани проекти. На 31.12.2023 сите изведувачи имаат краен рок за завршување. Некој ќе сноси сериозна одговорност ако не е така, тоа е системско решавање на овој проблем. Завршено е времето на седнување во кафани и добивање по уште година. Сакал некој тоа од изведувачи да го постигне или не, нека се откаже утре, ќе најдеме друг изведувач, кажа Битиќи.

Слични содржини