Битиќи за растот на минималната плата: Ова е исчекор во ерата во која работникот ќе си го добие тоа што го заслужува

од Vladimir Zorba

Една долгогодишна неправда полека ја исправаме и за првпат во поновата историја на Економско-социјалниот совет веќе не се преговара, туку само се утврди минималната плата, рече вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи во гостувањето во Сител телевизија.

-Тоа е зашто минатата година се договоривме за критериумите со кои воспоставивме систем и еве го исходот денеска, зборувавме по десетина минути и кажавме дека сме задоволни од утврдената методологија. Ова е исчекор во ерата во која работникот ќе си го добие тоа што го заслужува, достоинствена плата за она што го извршува, кажа Битиќи.

Тој додаде дека од Организацијата на работодавачи истакнале дека се задоволни со решението и со зголемување на продуктивноста тие се решени да ги зголемуваат платите. Ова решение ќе опфатени и 27 илјади административни службеници.

-Законот за административни службеници се усогласи со Законот за минимална плата. Со тој закон се опфатени 27 илјади административни службеници, но и даватели на услуги во социјалната заштита и оние опфатени со ресорот култура. Линеарното зголемување ќе го добијат оние што се усогласени, а денеска веќе зборувавме со синдикатите и започнавме да го дефинираме општиот Колективен договор кој ќе го надмине прашањето за платите во јавниот сектор. Спреми сме следната недела да дискутираме за општиот колективен договор и да се реши работата со платите во јавниот сектор, рече Битиќи.

Слични содржини