Битиќи: Има зголемување на работните места во градежништвото и финансиските дејности

од Nikola Popovski

Вкупниот број на креирани работни места, наспроти изгубените работни места е во суфицит. Тоа значи дека во вториот квартал се креирани повеќе од 2540 работни места, што значи дека без разлика на економската криза, во одредени индуствии и сектори се губат работни места, но затоа во други се добиваат, вели вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи во „Тема на денот“.

Тој информира дека во информациско-комуникациските технологии има зголемување на работните места за 5420.

-Просечната плата е 900 евра. Во градежништвото имаме плус 2300, а во финансиските дејности околу 2000 и во сите просечната плата е далеку поголема од тие кои се изгубени. Процентот на вработеност е во нагорна линија, во моментов, во вториот квартал таа е 47,3 проценти.

Слични содржини