Битиќи: Раст на БДП од 3% во третиот квартал

од Nikola Popovski

Вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи попладнево информираше дека официјалните статистички бројки за движењето на целата економија во третиот квартал од 2021 бележат раст на БДП од 3,0%, со што стапката на раст за првите три квартали во 2021 е 4,6%, и истата е на нивото од планот и проекциите за раст на економијата за цела 2021 година од 4,1%.

Според него, ваквиот раст го бележиме во кварталот кога нашиот најголем економски партнер Германија, кон која остваруваме скоро половина од извозот на државата, бележи раст на БДП од 2,5% и се уште е под негативно влијание на пандемијата и нарушените синџири на снабдување.

-Иако БДП не секогаш ја дава целосната слика и јас не сум поборник да се водиме само по него како показател, сепак бројките не лажат. Имаме пораст, имаме заздравување на економијата проследено со константно зголемување на платите, и ова секако е показател дека сме на правиот пат и дека во последните две години спроведуваме соодветни економски политики, објасни Битиќи.

Тој додава дека гледано по сектори, од претходно споменатите причини, најголем пад од 5,8% имаме кај „Преработувачка индустрија“, додека најголем раст во третиот квартал од 11,0% бележи секторот „Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и сервисни дејности со храна“.

Слични содржини