Блинкен: Секоја повторена агресија на Русија врз Украина ќе има сериозни последици

од Milan1

Американскиот државен секретар Ентони Блинкен ја предупреди Москва дека секоја повторена агресија врз Украина ќе предизвика „сериозни последици”.

Предупредувањето доаѓа во услови на зголемена загриженост на Западот од акумулацијата на руски војници во близина на украинската граница.

Зборувајќи денеска на прес-конференција во Рига, каде што присуствува на состанокот на министрите за надворешни работи на земјите членки на НАТО, Блинкен како „невообичаено” го оцени зголемувањето на руските војници и додаде дека „секоја ескалација на руската акција би била голема загриженост за САД”.

Теми на дводневната средба на министрите во главниот град на Летонија се дополнителната поддршка за украинската армија и потенцијалот за зајакнување на силите на НАТО распоредени долж источната граница на Алијансата.

Слични содржини