Блокирано проширувањето на ЕУ: С. Македонија и Албанија ќе почекаат

од Nikola Popovski

Заклучоците на министрите на ЕУ за проширувањето кон земјите од Западен Балкан се блокирани и тешко дека ќе бидат донесени како што е планирано на утрешниот состанок на Советот на ЕУ, дознаваат регионалните медиуми.

Советот на ЕУ вели дека остануваат „уште неколку часа“ за можен договор, а министрите за општи работи на ЕУ го ставија прашањето за проширување под точката „сите други работни места“ на дневниот ред на утрешниот состанок.

Во исто време, било објавено дека прашањето за проширување нема да биде на агендата на состанокот на лидерите на ЕУ 27, кои доаѓаат на самитот во Брисел на 10 и 11 декември.

„Не е невозможно прашањето за проширување да не биде поставено, но агендата е веќе полна“, оценуваат од Брисел.

Германското претседателство со Советот на ЕУ вели дека се фрустрирани од неможноста за напредок по прашањето на рамката за преговори за С. Македонија.

„Направивме се што е можно за да постигнеме компромис, но невозможно е да се стори тоа до овој момент. Ние сме незадоволни од фактот што Бугарија ги блокира преговорите за пристап поради билатерални историски прашања кои не припаѓаат на контекстот на проширувањето“, изјавил висок дипломат на ЕУ.

Тој наведува дека поради блокадата на рамката за преговори за Северна Македонија, блокирана е и Албанија.

„Целата работа е блокирана и тоа е навистина неповолно“, заклучуваат од Брисел.

Во Брисел се забележуваа дека преговорите продолжуваат, но дека нема многу оптимизам за позитивен исход до крајот на годината.

Слични содржини