BMW ќе го зголеми производството на возила во Кина

од Vladimir Zorba

BMW се согласи со својот кинески партнер Brilliance да го зголеми производството на автомобили во Кина.

Врвните германски производители на луксузни автомобили станаа позависни од Кина од кога било, покажуваат извештаите за заработка, нагласувајќи ја важноста на пазарот како редок извор на раст во индустријата погодена од пандемија.

Mercedes-Benz, BMW и Audi забележаа рекордно голема продажба на најголемиот светски пазар на автомобили минатата година, во зачудувачки контраст со нивниот значителен пад на вкупната глобална продажба.

Уделот на Кина во глобалната продажба скокна од 5 до 6 процентни поени во секоја компанија – на 36% во Mercedes, 33% во BMW и 43% во Audi.

loading...

Слични содржини