BMW M ги прекинува основните верзии, а Competition станува нов стандард

од Vladimir Zorba

Новите BMW X5 M и X6 M веќе се нудат само како модели на Competition, бидејќи германската марка планира да го направи моделот Competition нова почетна точка за моделите M.

Се вели дека овој потег е дел од планот за реконфигурирање на линијата М. Со моделите како M440i кои ја пополнуваат празнината помеѓу обичните возила на BMW и моделите со високи перформанси, Френк ван Мил, извршен директор во BMW M, верува дека повеќе нема потреба од стандарден модел M.

Марката М „го воведе слојот на конкуренцијата, кој всушност стана новото нормално сега“, рече ван Мел. „Значи, стандардниот М ќе го нема или повеќе или помалку веќе го нема… ние повеќе нема да се делиме помеѓу М и М Competition, сето тоа ќе биде Competition во иднина“.

Како резултат на тоа, M3 Competition, на пример, ќе стане префериран избор за оние кои бараат BMW седан со високи перформанси. Сепак, тоа не значи дека нема да има опции за купувачите кои сакаат уште повеќе перформанси.

Ван Мел објаснува дека моделите CS и CSL се претставени за да обезбедат уште поекстремна опција за перформанси од моделите Competition.

Слични содржини