Бојаровски: Хибридните закани и пропагандата во последната деценија станаа изразито нагласени

од Vladimir Zorba

Новинарот Зоран Бoјаровски во интервју за ЦИВИЛ Медиа, состојбата со дезинформациите и пропагандата ја оценува како многу сериозна и става акцент на нагласените хибридни закани со кои се соочува земјава во последната деценија.

„Состојбата е многу сериозна, а тоа е така бидејќи дезинформациите, хибридните закани и пропагандата во последната деценија станаа изразито нагласени“, вели Бојаровски.

Тој додава дека под влијание на трети страни се нападнати важни теми на нашето општество како што се мултиетничкиот концепт и прашањето на внатрешната стабилност и демократсткиот систем.

„Во нашата земја тоа се влијанија на трети страни кои таргетираат многу чувствителни теми на нашето општество, теми на кои се потпира нашето општество, а тоа е мултиетничкиот концепт на државата, нашата тендеција да бидеме дел од ЕУ и прашањето на внатрешната стабилност и демократсткиот систем. Тие компоненти нападнати од дезинформациите ја прават нашата ситуација многу сериозна и тоа е нешто што бара соодветен одговор токму од оние кои се најповикани да ги одбранат овие чувствителни теми во нашето општество од овие влијанија“, додава Бојаровски.

Слични содржини