Богатството на десетте најбогати луѓе е двојно зголемено од почетокот на пандемијата

од Vladimir Zorba

Богатството на 10-те најбогати луѓе во светот се удвои од почетокот на пандемијата, според извештајот објавен денеска од „Oxfam“.

Во меѓувреме, „се проценува дека повеќе од 160 милиони луѓе се турнати во сиромаштија“, се вели во извештајот „Нееднаквоста убива“, објавен во понеделникот пред агендата на Светскиот економски форум во Давос.

Зголемените економски, родови и расни нееднаквости, како и нееднаквостите меѓу земјите го „распарчуваат нашиот свет“, се вели во извештајот.

„Ова не е случајност, туку избор: „економското насилство“ се спроведува кога се избираат структурни политики за најбогатите и најмоќните луѓе. Ова предизвикува директна штета на сите нас, особено на најсиромашните луѓе, жените и девојките, расните групи“, додаваат авторите.

„Никогаш не било поважно да се започне со корекција на насилните неправди и безобразните нееднаквости со враќање на моќта и екстремното богатство на елитите, вклучително и оданочувањето – враќање на тие пари во реалната економија и спасување животи“, рече извршната директорка на Oxfam International, Габриела Бухер.

„Пандемијата на Ковид-19 отворено ги откри и мотивот на алчноста и можностите со политички и економски средства, правејќи ја екстремната нееднаквост инструмент за економско насилство“, додаде Бухер.

Авторите на документот повикаа на ограничување на екстремното богатство преку прогресивно оданочување, докажани јавни мерки за борба против нееднаквоста и храбра промена на власта во економијата и општеството.

Слични содржини