Болки во зглобовите: Што треба да знаете за артритисот кај кучињата?

од Stefanija Kuzmanovska

Не можете да замислите вашето домашно милениче да страда, нели? Ние знаеме како се чувствувате. Сепак, нашите постари кучиња имаат проблем што често се јавува и може да предизвика проблеми.

Прочитајте повеќе подолу за тоа како да го забележите артритисот кај кучињата и што понатаму:

Како да препознаете артритис кај кучиња

Како прво, важно е да се дефинира артритисот и да се каже нешто повеќе за неговите типови. Имено, артритисот е проблем што се јавува кај повеќето ‘рбетници, а е поврзан со абење на’ рскавицата што се наоѓа помеѓу зглобовите, што дополнително предизвикува непријатност и болка.

Видови на артритис се:

Остеоартритис – дегенеративна состојба на ‘рскавицата што ги покрива краевите на коските. Овој тип на артритис се јавува со возраста и употребата на зглобовите. Остеоартритисот главно се јавува кај постари кучиња, но може да се појави и кај помлади и средовечни кучиња, доколку доживеале некоја траума.

Ревматоиден артритис – автоимуна состојба во која телото ги напаѓа сопствените зглобови и ткива, што се претвора во артритис. Иако е ретка, оваа состојба може да се забележи кај кучиња од сите возрасти.

Кај кучињата кај кои артритисот е наследен или веќе се постари, потребно е да се нагласи редовната физичка активност.

Прекумерната тежина може да биде особено проблематична во борбата против артритисот, затоа обидете се да ја регулирате и исхраната на вашето домашно милениче.

Како да му го олесните животот на вашето куче

Покрај преземањето превентивни мерки, постојат и некои други активности што можете да ги преземете за да го одржите вашиот најдобар пријател со четири нозе во топ форма.

Вежбањето е секогаш добра идеја. Неопходно е да се одржи подвижноста на зглобовите и да се зајакнат мускулите. Хидротерапијата е особено добар избор. Размислете за физикална терапија – масажа, акупунктура, аналгетска електротерапија – сето тоа помага во одржување на подвижноста на зглобовите, еластичноста на тетивите, мускулна состојба и намалување на болката и воспалението.

Она што сè уште можете да го направите е да ги подигнете чиниите со вода и храна од подот на некоја подлога, така што кучето не мора да се наведнува, како и да добие креветче направено од мемориска пена. Вашето куче ќе ви се заблагодари.

loading...

Слични содржини