Борел: Авганистан стана катастрофален кошмар

од Stefanija Kuzmanovska

Шефот на дипломатијата на Европската унија, Жосеп Борел, денеска ги нарече настаните во Авганистан „катастрофален кошмар“ и рече дека дошло до неуспех на разузнавачките служби, што не предвиделе враќање на Талибанците на власт.

Борел пред Европскиот парламент рече дека првата група од 106 членки на ЕУ била евакуирана во Авганистан и пристигнала во Мадрид.

Околу 400 Авганистанци кои работеа со ЕУ, како и членовите на нивните семејства, беа евакуирани во Европа, но има уште 300 луѓе кои сѐ уште се обидуваат да стигнат до аеродромот во Кабул, додаде Борел.

Тој рече дека е „морална должност на ЕУ“ да спаси што е можно повеќе Авганистанци кои работеле за канцелариите на европскиот блок во Авганистан, но додаде дека не е можно сите да бидат извлечени.

Слични содржини