Босна воведува полициски час: Забрана за движење од 23 до 05 часот

од Vladimir Zorba

Кризниот штаб на ФБиХ најави нови мерки, а една од нив е ограничено движење на населението, односно полициски час што ќе важи од 23 до 5 часот наутро. Одлуката стапува на сила утре.

Исто така, новата одлука е да се ограничат собирите на граѓани на најмногу 30 лица, и внатре и надвор.

За време на полицискиот час, забраната за движење се однесува на целата територија на Федерацијата на БиХ.

Како и во март и април, оние што вршат ноќна смена (со важечка потврда од работодавач), како и јавните службеници кои работат на спроведување на мерки или други работни места што оваа наредба ги ослободува од ограничено движење, ќе бидат изземени од одлуката.

Кризниот штаб на Сојузното Министерство за здравство донесе одлука за поограничувачки мерки заради влошување на епидемиолошката состојба, односно зголемување на ширењето на инфекцијата, непочитување на претходните мерки и пополнетите болнички капацитети.

Властите ќе ги прегледуваат мерките на секои седум дена, а потоа ќе ги ублажат или засилат во согласност со епидемиолошката состојба.

Како што дознаваме, оваа одлука е донесена со цел да се спречат неодговорни угостители, но и граѓани, кои претходно не ги почитуваа мерките на објектите до 23 часот, што придонесе за ширење на инфекцијата.

Покрај оваа наредба, кризниот штаб на ФБиХ донесе одлука за ограничен број лица во затворено и надвор. Така, најмногу 30 лица ќе имаат дозвола да се соберат внатре и надвор.

Исто така, беше одлучено дека сите области каде што ќе се одржат избори или гласање мора да се дезинфицираат, а целиот наставен процес ќе се одвива преку Интернет седум дена по изборите со цел да се дезинфицира.

Верските празници и другите приватни семејни собири, како што се свадбите, исто така се ограничени на најмногу 30 лица.

Мерката за задолжително носење маски надвор и внатре е продолжена.

Слични содржини