BP во четвртиот квартал оствари најголема добивка од основањето на компанијата

од Vladimir Zorba

Нафтениот главен BP ги објави плановите за зголемување на трошоците и зголемување на приносите на акционерите, откако објави приход од речиси 28 милијарди долари, што е најголемиот годишен профит во 114-годишната историја на компанијата.

Во 2022 година, групата оствари профит од 27,7 милијарди долари, надминувајќи го профитот од 2008 година од 26,3 милијарди долари. Оваа сума е повеќе од двојно поголема од добивката од 12,8 милијарди долари остварена во 2021 година, пишува Financial Times.

Основната заработка во последните три месеци од годината беше 4,8 милијарди долари, што е повеќе од 3,3 милијарди долари во 2021 година и малку под просечната проценка на аналитичарите од 5 милијарди долари.

Поради овие причини, BP ја зголеми дивидендата за 10 отсто во четвртиот квартал и објави план за откуп на акции во вредност од 2,75 милијарди долари.

Капиталните расходи на компанијата во 2022 година беа 16,3 милијарди долари. Нафтената компанија планира да потроши меѓу 16 и 18 милијарди долари следната година, што е повеќе од претходната цел од 14 до 16 милијарди долари годишно до 2025 година.

„Сега ни е појасно од кога било дека по последните три години, светот сака и има потреба од безбедна и достапна енергија, како и пониска стапка на јаглерод“, рече извршниот директор на BP, Бернард Луни.

Слични содржини