Брегу: Корупцијата голем проблем за Западен Балкан на патот кон ЕУ

од Stefanija Kuzmanovska

Генералниот секретар на Советот за регионална соработка (РЦЦ), Мајлинда Брегу, изјави дека корупцијата е голем проблем во западнобалканските општества на патот кон Европската унија.

Земјите од Западен Балкан мораат институционално да се справат со проблемот со корупцијата, но граѓаните, исто така, мора да го сменат однесувањето и да престанат да го сметаат за нормално давањето подароци на некој што само си ја работи својата работа, рече таа во интервју за црногорски „Вијести“.

„Мора да престане да биде социјално прифатливо луѓето да бараат врски или да плаќаат мито кога и да им треба нешто. И особено ние, како општество, мора да ги осудиме оние што го прават тоа. Особено оние на високи позиции, на позиции на моќ“, рече таа

Пред шест години, 15 проценти од граѓаните ја сметаа корупцијата за најголем проблем, а сега тој процент е 26 проценти, така што Брегу проценува дека тоа е „огромен раст што очигледно е предизвикан од евидентно зголемување на видливата корупција“.

„Сега, во 2021 година, 54% од луѓето во Западен Балкан веруваат дека „познавањето на вистинските луѓе“ е клучно за напредокот во животот. Значи, тоа е она што луѓето го гледаат, го бараат и кон она што се стремат, и доколку не го најдат дома, тие се подготвени да го побараат на друго место “, рече таа.

„Колку побрзо се осврнеме на овие прашања, толку подобро за нас. Мора да се бориме да водиме нормален живот, да напредуваме и да се развиваме, за да можеме да ги чуваме нашите деца тука, дома“, апелираше Брегу.

Европската унија и Западен Балкан се свесни дека се предодредени еден на друг затоа што споделуваат историја, култура, географија и демографија, но „сепак, овие заеднички карактеристики не се доволни, затоа што честопати е искушуван од огромните предизвици присутни во Западен Балкан.

„Како што се економските, безбедносните и демографските“, истакнува Генералниот секретар на РЦЦ.

Брегу, исто така, рече дека европската интеграција на регионот не е прашање на избор, туку на „неопходност, императив и визија“.

Слични содржини