Британска студија: Мутациите на коронавирусот не дозволуваат инфекцијата да се шири брзо

од Берта Китинска

Коронавирусот што резултира со развој на ковида-19 постојано мутира бидејќи се шири низ целиот свет, но се чини дека ниту една од моментално забележаните мутации не дозволува да се шири уште побрзо, соопштија во средата научниците од Институтот за генетика на Универзитетот во Лондон (UCL).

Во студија која користела глобални податоци за геномите на вирусот кај 46.723 лица со ковид-19 од 99 земји, истражувачите откриле повеќе од 12.700 мутации на вирусот САРС-КоВ-2.

„За среќа, откривме дека ниту една од овие мутации не влијае на уште побрзо ширење на ковид-19“, рече Луси ван Дорп, професор на Лондонскиот институт и една од водечките истражувачи во студијата.

Таа додаде дека „сè уште треба да бидеме многу внимателни и да продолжиме да ги следиме овие нови мутации, особено во време кога постепено се воведуваат вакцини“.

Одамна е познато дека вирусите постојано мутираат, а некои, како вирусот на грип, се менуваат почесто од другите.

Повеќето мутации се неутрални

Но, добрата работа е што повеќето мутации се неутрални. Треба да се напомене дека некои од нив можат да бидат корисни, а други штетни за вирусот, а особено е важно да се земе предвид дека некои вакцини можат да ги направат помалку ефикасни, пишува Ројтерс.

Но, кога вирусите се менуваат во оваа насока, вакцините мора редовно да се прилагодуваат за да се обезбеди ефикасно уништување.

Првите вакцини кои покажуваат ефикасност против болеста предизвикана од САРС-CoV-2 наскоро треба да добијат регулаторни одобренија и вакцинацијата може да започне пред крајот на годината.

Франсоа Балу, професор на Универзитетскиот колеџ во Лондон, кој исто така работел на студијата, рече дека нејзините резултати досега не претставуваат закана за ефективноста на вакцината ковид-19, но предупреди дека неговото непосредно воведување може да изврши нов селективен притисок врз мутацијата на вирусот би можеле да се обидат да ја „заобиколат“ реакцијата на човечкиот имунолошки систем.

„Вестите за вакцините изгледаат одлично“, рече тој. „Вирусот може да прибегне кон мутации во иднина, обидувајќи се да ги избегне ефектите на вакцината, но сигурни сме дека ќе можеме веднаш да ги забележиме, дозволувајќи ни да ја„ надградиме “вакцината на време доколку е потребно.

Резултатите од студијата за мутација, за кои беа објавени прелиминарните непрегледани наоди уште во мај, беа објавени во целост во списанието „Природа комуникации“ во средата, откако поминаа прегледи од бројни експерти.

Тие не најдоа докази дека секоја честа мутација ја зголемува можноста за пренесување на вирусот. Тие рекоа дека најчестите мутации на вирусот се неутрални.

loading...

Слични содржини