Британската фунта падна под 1,10 долар за прв пат по 37 години

од Nikola Popovski

Британската фунта падна под симболичните 1,10 долар и се доближи на најниско ниво во историјата, бидејќи најавите за буџетот на Лондон ги загрижија инвеститорите за здравјето на јавните финансии во време кога Британија можеби веќе е во рецесија.

Во однос на зелената банкнота, поттикната од американската економска издржливост и статусот на валутата за заштита, британската фунта падна за 2,56 отсто на 1,0972 долар до 14:25 часот по Гринич (16:25 по средноевропско време).

Тоа е ниво кое не е достигнато од 1985 година, кога фунтата падна на историски најниско ниво од 1,0520 за долар.

Слични содржини