Британската мутација најмногу се шири во Охрид и Прилеп

од Берта Китинска

Во периодот од 1 до 7 февруари, во Институтот за јавно здравје, се пријавени 649 материјали кои биле секвенционирани за присуство на британскиот сој на ковид-19 од три лаборатории, ИЈЗ, Жан Митрев и МАНУ.

Како што соопшти Министерството за здравство, од секвенционираните, 56 се позитивни за присуство на британскиот сој и од овие резултати е забележано дека е присутен во осум града, а најголем број случаи се откриени во Охрид (25), Прилеп (10) и Кавадарци (4).

Согласно анализите од МАНУ, во последниот период се детектирани поголем број нови варијанти, кои претходно не беа присутни кај пациентите во нашата држава, што може да укажува на континуиран внес на нови случаи на ковид-19 од странство.

Слични содржини