Брунбауер: „Фантомските болки“ на Бугарија за Македонија

од Radmila Tasevska

Бугарските барања од Северна Македонија во врска со историјата и јазикот на Македонците покажуваат колку долго може да трае за да се опорави од „фантомските болки“, кои започнаа во 1878 година кога беше основана новата бугарска држава без да се вклучи Македонија, регион/земја што бугарските националисти тврдат дека историски е нивна.

Оваа болка има последици кои ја надминуваат Бугарија и затоа заслужува внимание. Поединечно, речиси три години досега, Бугарија го блокираше процесот на пристапување на Северна Македонија во ЕУ, со што додава неизвесност во политичката иднина на земја која веќе има свој дел од нестабилност. Бидејќи ЕУ одлучи паралелно да ги води пристапните разговори со Северна Македонија и Албанија, преговорите со втората станаа колатерална штета на непопустливоста на Бугарија. Освен зголемените регионални тензии и фрустрација за ЕУ, најнепосреден ефект од барањата на Бугарија од Македонците беше зајакнувањето на националистичките сили во Северна Македонија, особено на најголемата опозициска партија, ВМРО-ДПМНЕ.

Овие сили можат да се претстават како бранители на нацијата против странски насилник. Благодарение на мобилизирачката моќ на загриженоста за националниот идентитет, денес ВМРО-ДПМНЕ има добри шанси да се врати во власта по следните избори, иако нивниот последен мандат на власт беше заглавен во скандали.

Целата оваа епизода покажува како членството во ЕУ им дава моќ на земјите-членки кои можат да го надминат пристапниот процес во име на агенди кои немаат никаква врска со ЕУ.

Целата колумна на следниот линк.

Слични содржини