Бугарски политичар: Борисов бара спас од ЕУ, а може да го најде во руската и кинеската вакцина

од Nikola Popovski

Сфаќајќи дека нема каде на друго место да бара виновници за неуспехот на вакцинацијата, премиерот на Бугарија Бојко Борисов реши да се сврти кон „спасувачкиот круг“ претставен од Европската комисија, смета заменик претседателот на бугарскиот парламент Кристијан Вигенин и истакнува дека единствен спас е купување на кинеските или руските вакцини.

Во заедничкото обраќање за време на викендот, Австрија, Бугарија, Словенија, Летонија, Чешка и Хрватска изразија загриженост во врска со нефер дистрибуцијата на вакцините меѓу земјите на ЕУ.

Како одговор на тоа зошто некои земји добиваат поголеми дози, а други пониски дози, Европската комисија потсети дека најпрво им предложи на членките на ЕУ подготовките да бидат распределени пропорционално, но дека раководството на земјата одлучи да се договори за распределба на дозите во согласност со епидемиолошки ситуација.во секоја одделна земја. Ова значи дека, ако земјата на ЕУ не сака да се придржува до пропорционалната распределба, преостанатите дози се дистрибуираат меѓу засегнатите земји.

„Земјите-членки треба да најдат решение ако сакаат да се вратат на пропорционална дистрибуција“, соопшти претходно Европската комисија.

Бугарскиот политичар смета дека ваквиот одговор на ЕК покажува дека земјите од ЕУ мораат сами да го решат прашањето.

„Но, Европската комисија исто така се покажа како адекватна колку што е и „флексибилна“, рече Урсула фон дер Лајан, додавајќи дека ЕК не може да стори ништо и дека прашањето за дистрибуција на вакцините треба да го решат водачите на ЕУ.

Бугарски политичар го осуди ваквиот став.

„Со други зборови, ние не сме виновни, ваша работа е да го решите тоа“, напиша Вигенин на својата страница на „Фејсбук“, наведувајќи дека единствениот начин за излез од таквата ситуација ќе биде преговарање за купување руски или кинески препарати.

Тој потсети дека бугарскиот парламент наскоро ќе ја заврши својата работа пред изборите на 4 април и рече дека премиерот треба да побрза со предлогот за набавка на вакцини, кој мора да биде одобрен од Националното собрание.

„Ние, претставниците на народот, ќе преземеме одговорност за вас доколку ви треба да се опростите. Но, престанете да пишувате писма и започнете со работа, затоа што не можете повеќе да го правите ова! “, истакна тој.

Слични содржини