Бугарскиот културно-информативен центар во Скопје се сели во нова зграда

од Nikola Popovski

Со официјална церемонија во Скопје ќе биде отворена новата зграда на културно-информативниот центар на Бугарија во Република Северна Македонија. Културниот центар отсега се наоѓа во срцето на Скопје, на улица „Никола Вапцаров“ во близина на плоштадот „Македонија“.На свеченоста ќе учествуваат официјалниот министер за култура на Бугарија, Велислав Минеков и неговата македонска колешка Бисера Костадиновска-Стојчевска, бугарскиот амбасадор во Скопје Ангел Ангелов и директорката на Центарот за култура Антонија Велева.

Бугарскиот културен центар е основан во 2006 година по Договорот меѓу владите од април 2003 година. Новата зграда има библиотека со над 9.000 книги, читална со 1.000 изданија на бугарски јазик, сала за културни настани, филмски проекции и изложби. Свеченото пуштање во употреба на новата зграда на бугарскиот културен центар се одвива под сенка на уште еден напад врз бугарскиот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид, каде што беше пукано од пиштол од автомобил во минување. Следеше остра реакција од бугарското МНР и од шефот на бугарската држава Румен Радев.

По инцидентот, премиерот на Северна Македонија Димитар Ковачевски изјави:

„Веќе на отворањето на овие клубови кажав дека имињата што беа избрани може да бидат провокација. Исто така тогаш повикав да се отворат клубови, културни и информативни центри кои ќе ги зближат граѓаните на двете земји и двете земји, а не клубови, што ќе предизвика негативни емоции кај граѓаните“

За време на официјалното отворање на Бугарскиот културно-информативен центар, ќе биде отворена изложбата „Заедно II“, која опфаќа слики од современи уметници од Бугарија и Република Северна Македонија.

Слични содржини