Бугарско МНР ја охрабрува мешовитата Комисија да продолжи поинтензивно со работа

од Берта Китинска

Бугарското МНР објави соопштение со протоколите од 2019 и 2022 година, поздравувајќи ги договорените препораки за заедничко чествување на петте личности и договорените препораки за учебниците во двете држави. Договорените детали за заедничкото чествување за личностите практично се прикачени на протоколот од 2019 година и нивниот текст уште тогаш бил усвоен на меѓувладината конференција.

-Во согласност со аранжманите од Протоколот според чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан на 17 јули 2022 година, Министерството за надворешни работи на својата официјална страница го објави Записникот од првиот состанок на Меѓувладината комисија од чл. 12, одржана на 10.06.2019 г.

Со Протоколот потпишан во 2019 година, владите на Република Бугарија и на Република Северна Македонија ги прифатија предлозите на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања за заедничко одбележување на следните личности од заедничката историја на двете земји: Свети Кирил и Методиј, Свети Климент, Свети Наум и Цар Самоил, како и општи начела и белешки за содржината на учебниците за V одделение во Република Бугарија и VI одделение во Република Северна Македонија (Праисторија и стара историја).

Во Протоколот од чл. На 12 јули 2022 година беше договорено во рок од еден месец двете страни официјално да ги објават сите резултати и препораки од досегашната работа на Мешовитата комисија за историски и образовни прашања.

Објавувањето на предлозите за 2019 година одобрени од владите е важен чекор кон информирање на јавноста во двете земји за резултатите од работата на Комисијата. Така, се создава потребната основа за да се продолжи со практично спроведување на друг договор од Протоколот според чл. 12 јули 2022 година – договор за календар на заеднички прослави за периодот 2022-2023 година за петте заеднички историски личности.

МНР и се заблагодарува на Мешовитата комисија за историски и просветни прашања за досегашната активност и ја охрабрува поинтензивно да продолжат со своите напори, со цел да се заврши работата на сите периоди од општата историја, согласно чл. 8 ст. 2 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, велат од Бугарското МНР.

Слични содржини