Бутерин користел Tornado Cash за да донира во Украина

од Vladimir Zorba

Креаторот на Ethereum, Виталик Бутерин, јавно призна дека го користел протоколот за приватност на Tornado Cash за да донира средства за воените напори во Украина.

Бутерин појасни дека користел Tornado Cash за да ги заштити примателите на средствата, а не себеси.

Коментирајќи ја дискусијата на Twitter во која се наведени случаите за легитимна употреба на Tornado Cash и придобивките од финансиската приватност, вклучително и донирање средства за Украина без да ја извести руската влада, Бутерин рече дека го користел протоколот за да направи приватна донација за Украина.

„Ќе се изложам како некој што го искористил Tornado Cash за да донира токму за оваа кауза“, напиша тој.

На прашањето дали ја криел својата трансакција поради страв од владини реперкусии, програмерот со руско потекло рече дека користел Tornado Cash за да ги заштити примателите на средствата, а не себеси.

„Мојата намера беше да ги заштитам примателите, а не себеси. Владата на Руската Федерација и онака ги знае моите позиции за Украина“, рече тој, осврнувајќи се на постар твит во кој ја прекоруваше главната уредничка на медиумската компанија „Русија денес“, спонзорирана од државата, Маргарита Симонјан.

Коментарите на Бутерин доаѓаат еден ден откако американското Министерство за финансии ги вклучи веб-страницата на Tornado Cash и паметните договори на списокот со санкции, со што практично им се забрани на сите жители на САД и компании со седиште во САД да комуницираат со протоколот.

Слични содржини