Цените на нафтата се искачија над 87 долари

од Vladimir Zorba

Цените на нафтата денеска на меѓународните пазари се искачија над 87 долари бидејќи трговците продолжуваат да сметаат на закрепнување на побарувачката во Кина, а дополнителен поттик даде благото зголемување на залихите во САД.

На лондонскиот пазар цената на барелот по пладне беше повисока за 1,04 долари во однос на вчерашното затворање на трговијата и изнесуваше 87,16 долари. За исто толку порасна и цената на барелот на американскиот пазар каде се тргуваше по 81,19 долари.

Трговците денеска продолжија да се фокусираат на очекувањата за закрепнување на побарувачката во Кина по ублажувањето на строгите мерки за борба против инфекцијата со Ковид.

„Јазот меѓу понудата и побарувачката на (стоковните) пазари значително ќе се намали доколку отворањето на Кина – најголемиот двигател на побарувачката на стоки во светот – го следи планираниот план… и очекуваме дека условите за прилив на капиталот во стоки ќе се исполни“, посочува Ехсан Хоман од МУФГ.

Слични содржини