Четири од пет лица заразени со коронавирус развиваат симптоми

од Aleksandar Petrovski

Четири од пет лица заразени со новиот коронавирус развиваат симптоми, според новата анализа објавена од УПИ.

Само околу 20 отсто од заразените луѓе остануваат асимптоматски додека го носат новиот коронавирус, според прегледот на 79 студии за КОВИД-19. Нешто повеќе од 6.600 луѓе учествуваа во овие студии, од кои 1.287 останаа асимптоматски.

Овие резултати ги поддржуваат преземените активности за да се спречи ширењето на КОВИД-19, рече д-р Лен Хоровиц, специјалист за бели дробови во болницата Ленокс Хил во Њујорк.

„Маски, социјално дистанцирање, миење раце и избегнување толпа – знаеме дека ова се четирите работи што навистина ќе го запрат ширењето“, рече Хоровиц.

„Не мислам дека тоа ги менува нашите упатства дека секој треба да носи маска што е потребна за да се спречи ширењето на луѓето со асимптоматска инфекција, особено на јавни места“, рече д-р Сузан Клајн, професор по заразни болести од Универзитет во Минесота.

Д-р Амеш Адаyaа, професор во Центарот за здравствена безбедност на Џонс Хопкинс во Балтимор, рече: „Многу луѓе по грешка припишуваат лесни симптоми на нешто друго освен КОВИД. Новата студија не ги менува упатствата за јавно здравје, но ја нагласува потребата за поцелосно разбирање на факторите вклучени во развојот на симптомите “.

loading...

Слични содржини