Четвртина од годишниот буџет: „Форбс“ објави колку ја чини Русија војната во Украина

од Stefanija Kuzmanovska

Русија од 24 февруари потрошила 82 милијарди долари или четвртина од својот годишен буџет за војната во Украина, проценува „Форбс Украина“.

Буџетските приходи на Русија во 2021 година изнесуваа 340 милијарди долари, што значи дека Руската Федерација веќе потрошила четвртина од минатогодишните приходи за воени операции, пишува „Гардијан“.

Оваа проценка ги вклучува директните трошоци кои се неопходни за поддршка на воените операции, но не ги вклучува редовните трошоци за одбрана или потенцијалните загуби што Русија ги претрпе поради намалениот извоз на нафта и гас во европските земји, со оглед на тоа што приходите од федералниот буџет од извозот на енергенти се намалуваат.

Слични содржини