Членови на ВМРО-ДПМНЕ на регионална конференција на ЕПП

од desk4

На дводневната регионална конференција  насловена како  “Поврзување на ЕПП во регионот”, учествуваат меѓународниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Владимир Ѓорчев, членот на Извршниот комитет, Стефан Андоновски и портпаролот Марија Митева. Конференцијата се одржа во Мостар.

Заедно со партнерската организација, Фондацијата Конрад Аденауер од Германија, учесниците се осврнаа на теми од регионално и меѓународно значење, како што се миграцијата, бегалците, владеењето на правото, одливот на младите од регионот. Во политички дијалог на партиите од ЕПП од Албанија, Австрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Кипар, Германија, Грција, Црна Гора, Македонија, Србија и Словенија.

Тие потенцираа дека е многу значајно регионот да продолжи по евроинтеграцискиот пат.
Претставниците на ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш повикаа на прекин на политиката на блокади и вета, и брзо отворање на преговорите за Република Македонија.

Учесниците заклучија дека местото на Балканот е во Европската унија и дека дојдено е време за реализирање на овој европски сон на проширување од кој бенефит ќе имаат сите, се наведува во партиското соопштение.

Слични содржини