Chrome има опасен „баг“ кој го користат хакерите, ажурирајте што е можно поскоро

од Vladimir Zorba

Google со нова „закрпа“ поправи „баг“ што активно го користат хакерите, што значи дека треба да го надградите нивниот прелистувач што е можно поскоро.

Google откри грешка во Chrome која веќе ја експлоатираат многу хакери. На почетокот на неделата беше објавен „пач“ што обезбедува безбедно работење и ја подигнува апликацијата до верзијата 104.0.5112.101 на Mac и Linux и верзијата 104.0.5112.102/101 на Windows.

Chrome треба да го инсталира автоматски, но во случај да не го направи тоа, секогаш можете да ги правите работите рачно во менито „About“ на Chrome.

Компанијата не објави премногу информации за најопасното прашање (кое доаѓа во комплет со другите 11 безбедносни надградби спакувани во најновата „закрпа“), бидејќи често останува тивка за грешки додека повеќето корисници не го преземат ажурирањето.

Сепак, она што Mashable го знае е дека грешката може да доведе до инсталирање на малициозен код на вашиот компјутер преку веб-страни.

Најлошиот дел од целата оваа збрка е тоа што Google вели дека е „свесен дека експлоатацијата CVE-2022-2856 постои и веќе се користи од хакери“, што значи дека ако веќе не сте го направиле, треба да го надградите вашиот Chrome што поскоро можете.

Слични содржини