Citroen Oli concept (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Citroën го претстави новиот концепт автомобил кој претставува иновативен сет на идеи за тоа како да се намалат проблемите во модерниот дизајн на електрични автомобили.

Наречен Oli, концептот ги прикажува размислувањата на Citroën за тоа како да се произведе возило кое, иако сè уште е практично семејно, е лесно за производство, ефикасно за возење и е изградено од долготрајни материјали.

„Типичен семеен автомобил од средината на 70-тите тежеше околу 800 килограми и беше долг 3,7 метри и широк 1,6 метри“, рече извршниот директор на Citroën, Винсент Кобе.

„Денешните еквиваленти пораснаа на повеќе од 1.200 килограми, долги најмалку 4,3 метри и широки 1,8 метри. Некои дури тежат повеќе од 2.500 килограми. Правните и безбедносните барања поттикнаа дел од ова, но ако трендот продолжи и продолжиме да ги паркираме овие возила 95% од секој ден и возиме 80% од патувањата со еден патник, конфликтот помеѓу потребата да се заштити нашата планета и идното ветување за одржлива, наелектризирана мобилност нема лесно да се реши“, истакнува тој.

Слични содржини