Д-р Грујичиќ: Убедена сум дека короната е лабораториски вирус и некој вид на биолошко оружје

од Aleksandar Petrovski

Од појавата на инфекција со Ковид-19, знаењето за овој биолошки агенс се менуваа. Јас лично сум длабоко убедена дека станува збор за лабораториски вирус и некаков вид биолошко оружје. Кој болен ум го направи и со каква цел, не можам да одговорам на тоа прашање, особено не како некој што целиот свој живот го посветил на спасување, а не на уништување човечки животи вели д-р Даница Грујичиќ, директорка на српскиот институт за онкологија.

– Во секој случај, едно нешто што не се менуваше цело време и што важи и денес, е спречување на пренесување на болеста, како што се носење маски, миење раце, редовна хигиена, капење и миење коса. Убедена сум дека, ако се држиме до заштитни мерки, тој момент не е далеку. Она што го прави различен овој втор бран е далеку поголемиот број на заразени со поблага клиничка слика. Исто така, тоа е различен начин за ширење на инфекцијата. Ако во првиот бран добивме инфекција од надворешни контакти, во вториот бран пациентите претежно ја добија инфекцијата од членови на нивното семејство или луѓе кои немаа директен контакт со заразените (под ова мислам на здравствените работници) – вели проф. д-р Грујичиќ.

Таа исто така се заразила со вирусот, а на прашањето како се чувствува, таа рече:

-Имав многу среќа затоа што имав лесна клиничка слика, едно попладне имав температура од 37,3 што падна по таблетата “диклофенак” и која ја испив, после тоа имав мала болка во мускулите за неколку дена, што мина исто така со “диклофенак” и потоа повеќе немав никакви симптоми. Она што мислам дека добро го направив е тоа што веднаш започнав да одмарам, да легнувам, ги сведов физичките активности на минимум, без стрес, зедов два грама витамин Ц и пиев витамин Д како што е напишано во препораките за лекување на лесна форма на инфекција. Во суштина беше мирувањето и мислам дека затоа се опоравив толку брзо – рече таа.

loading...

Слични содржини