Д-р Кон: Состојбата со коронавирусот во Белград се влошува, маските ја заменуваат вонредната состојба и полицискиот час

од Берта Китинска

Епидемиологот Предраг Кон вели дека носењето заштитни маски во моментов ја заменува вонредната состојба и полицискиот час.Тој посочи дека непријатностите поради употребата на маски се илјада пати помалку од непријатностите на болеста.

„Јасно е дека имаме влошување на епидемиолошката состојба. Ова влошување е особено видливо во Белград. Кога ќе го споредиме со период што траеше еден месец, јасно е дека има сериозно влошување“. забележа Кон.

Тој вели дека сегашното зголемување на бројот на заразени во регионот е поради тоа што многу од земјите немале втор бран, како Србија.

“Ова е претежно втор бран за нив. Она што е сигурно е дека при спроведувањето на мерките не верувам дека сме малку над околните земји, без оглед на тоа што успеавме само да го потиснеме вториот бран со мерки. Сепак, имаме ситуација која јасно укажува на тоа што може се случува “, предупредува Кон.

Тој посочува дека овој пат Србија нема да реагира со вонредната состојба.

„Заштитната маска во моментов ја заменува вонредната состојба и полицискиот час“, посочува Кон.

Тој наведува дека стручниот дел од Кризниот штаб недвосмислено се залагал за задолжителна употреба на маски на отворено во секоја ситуација, но дека спроведувањето на таа мерка не е можно, што е единствената причина зошто се уште се препорачува.

“Непријатноста поради употребата на маски е илјада пати помала од непријатноста на болеста. Да не спомнувам дека повеќе се плашиме од казна отколку од смрт”, забележа Кон.

Ограничувачките мерки засега не се опција, наведува епидемиологот, но тој повторува дека носењето маски е силна препорака на експертите.

 

loading...

Слични содржини