Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Д-р Несторовиќ за откривањето на лек кој помага во борбата против коронавирусот: „Не е ништо ново, веќе го правиме тоа“

Д-р Несторовиќ за откривањето на лек кој помага во борбата против коронавирусот: „Не е ништо ново, веќе го правиме тоа“

Може ли лекови против проблеми со желудочна киселина да помогнат во лекувањето на коронавирусот?


Оваа идеја веќе некое време се користи од вработените во болниците во Њујорк кои даваат фамотидин, лек кој го намалува создавањето на желудочна киселина и се користи во третманот на пептичен улцер, гастроезофагеална рефлуксна болест, и Золингер-Елисонов синдром, на пациенти со коронавирус.

Досега најмалку 187 пациенти биле лекувани на овој начин, а болничките власти се надеваат дека би можело да има повеќе од 1.200.

– Постојат многу примери во историјата на медицината кога еден лек што се користи за една намена помогнал во тотално различен проблем. Ние правиме тестови за да бидеме сигурни, а пациентите добиваат десет пати повеќе лекови од вообичаеното – посочува д-р Кевин Трејси од Институтот за медицински истражувања во Фајнштајн.

Што вели д-р Бранимир Несторовиќ?

– Не е ништо ново, има милион лекови кои делуваат на короната. Сите овие инхибитори на протеаза функционираат добро. Го бркавме нафамостат, корејски за панкреатитис и кој функционира одлично. Доксициклин, кој е наш антибиотик, сега се дава – вели тој за „Телеграф“.

Како се случило ова откритие?

Научниците откриле дека луѓето со пониски приходи имаат поголема веројатност да страдаат од проблеми со желудочната киселина. Но, тие исто така откриле дека имаат помала веројатност да го добијат коронавирусот. Тие создадоа модел кој покажа дека корисниците на лекот се позаштитени од другите.

Структурата на фамотидинот се чини дека го спречува множењето на вирусот, на ист начин како што анти-ХИВ лековите го забавуваат ширењето на инфекцијата.

loading...