Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Радовановиќ: И понатаму лажат за бројот на починати

Д-р Радовановиќ: И понатаму лажат за бројот на починати

„Јас не ги следам податоците објавени од Кризниот штаб, бидејќи тоа се фалсификувани броеви. Тие порано лажеа во голема мерка и сега го прават тоа малку помалку, но и понатаму фалсификуваат“, рече српскиот епидемиолог Зоран Радовановиќ за Нова.рс.

На тој начин го прокоментира фактот дека во претходните десетина дена во Србија има пад на сите бројки поврзани со епидемијата на коронавирус, освен оние што се однесуваат на бројот на смртни случаи.

„Немаше никаква логика дури и кога се пријавуваше еден починат пациент во текот на триесет и пет дена. Беше јасно дека тие имаат директива дека не смее да почина повеќе од една личност. И сега се лаже. Јас не ги гледам податоците објавени од Кризниот штаб, бидејќи тоа се фалсификувани податоци. Сето тоа е лажно. Не вреди да се слушаат што велат, сè додека искрено не покажат колку луѓе умираат“, истакнува Радовановиќ.

„Претпоставувам дека во иднина тие ќе се приближат до реалната состојба, односно вистината. Она што го слушаме од нив сè уште отстапува од реалната состојба“, рече тој.

Како што вели тој, многу е тешко и хипотетично да се размислува дали е можно да паднат сите броеви, освен оние што се однесуваат на бројот на смртни случаи од коронавирус.

„Знам дека тие криеја повеќе од половина од мртвите. Прикажани се триесет до четириесет отсто од починатите. Сега можам само да претпоставам. Ова е како извлекување на бројки на лотарија и не можете да направите предвидувања за тоа. Претпоставувам дека барем членовите на Кризниот штаб ги добиваат податоците. Претходно, тие тврдеа дека немаат увид во нив, што е навистина понижувачко – тие донесуваат одлуки, а не знаат по која основа. Се надевам дека сега тие знаат повеќе без нас“, истакна тој.

loading...