Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Д-р Стевановиќ: Ова се симптомите на Ковид-19, лекувањето трае до три недели

Д-р Стевановиќ: Ова се симптомите на Ковид-19, лекувањето трае до три недели

Членот на српскиот Кризен штаб апелираше луѓето да се јават доколку забележат одредени симптоми и влошување, затоа што во оваа фаза вирусот се лекува подолго од претходно.

Инфектологот Горан Стевановиќ ги предупреди граѓаните дека се поголем број на пациенти се на возраст меѓу 30 и 50 години со сериозна клиничка слика и сериозни пневмонии.

Тој апелираше до граѓаните да ги повикаат Ковид клиниките веднаш штом се појават симптомите и редовно да се пријавуваат доколку се влоши нивната состојба, за да можат навреме да бидат упатени на понатамошно лекување.


Стевановиќ објасни дека кај некои ковид пациенти од почеток имаат симптоми, додека други имаат бавен тек на болеста која трае неколку дена, а потоа се влошува.

– Апелирам до оние кои веднаш ги повикуваат клиниките Ковид и добиваат симптоматска терапија и упатства да се јават во случај на влошување на нивната здравствена состојба, да го сторат тоа, дури и ако се јавуваат секој втор ден. Текот на болеста е непредвидлив кај некои пациенти и потребно е да се пријави – истакна Стевановиќ.

Симптоми кои се знак за аларм

Тој им порача на граѓаните да се грижат за нивната здравствена состојба и дека доколку не можат да ја намалат температурата два-три дена по ред, доколку чувствуваат отежнато дишење или сериозен замор, треба веднаш да се јават за да направат дополнителни прегледи и да бидат упатени на понатамошно лекување.

– Сега клиничките слики се такви што бараат долготрајна терапија и тоа се причините зошто ни се потребни дополнителни болнички капацитети. Се обидуваме да одиме барем еден ден пред епидемијата и така што никој од пациентите не останува без место во болницата. Сигурно ќе успееме во наредните два-три дена, а во наредниот период зависи од сите нас и почитувањето на сите мерки – истакна директорот на Клиниката за инфективни болести на Клиничкиот центар на Србија.

– Во овој бран, сега гледаме клинички слики за кои е потребна долготрајна терапија, станува збор за сериозни пациенти на кои им е потребна терапија од две и три недели, што е и причината зошто се потребни дополнителни болнички капацитети – рече д-р Стевановиќ.

Тој ги повика граѓаните да ги намалат контактите на минимум и да ги одложат сите непотребни патувања и прослави.

loading...