Дали е вистина дека стекнатиот имунитет не штити од нови видови на коронавирус?

од Берта Китинска

Српскиот вирусолог и микробиолог , Миланко Шеклер, објасни дали вирусот корона може да се победи само ако сите го добиеме или ако сите се вакцинираме, бидејќи некои научници, врз основа на истражување, утврдија дека нови соеви на вирусот успешно го заобиколија имунитетот на оние што го прележале.

Како што рече, научните податоци докажаа дека вакцините штитат со нешто помалку ефикасност отколку мутираните форми.

– Сите вакцини се направени од приближно исти видови од почетокот на епидемијата. Тие започнаа од истите соеви и нивниот производ е сличен, секој од нив работи. Непотребно е да се каже, некои од нив заобиколуваат нови соеви. Појавата на нови соеви е природна работа. Но, тоа не предизвикува поголема смртност.

На пациентот не му значи ништо дали има стандардна форма или нов вид, постапката на лекување е иста – истакна Шеклер и додаде дека се случило оние кои ја имале короната повторно да се заразат пред да зборуваат за нови соеви, но тој посочува дека тоа е природно работа, кога станува збор за вируси.

Зошто има повторна инфекција?

– Некој кој имаше лесна клиничка слика, создаде ниско ниво на антитела, по неколку месеци тој може да проголта повеќе вирусни честички и да доби сериозна клиничка слика. Тој се зарази со многу поголема количина на честички на вирусот и нормално е да се случи.Јавноста не треба да биде заинтересирана за тоа колку видови има, постојат гласини дека има 16-17 илјади различни форми на корона, но тоа не е важно за јавноста. Ако нешто се случи, така што вакцината работи помалку, тие можат да бидат променети и заштитени од нови вируси во рок од неколку месеци – рече тој.

loading...

Слични содржини