Дали ги носите хируршка маска неколку пати? Експертите тврдат дека тие ги штитат заразените, а не здрави пациенти

од Берта Китинска

Кризниот штаб препорачува маски да се носат и на отворено.

Постојат неколку видови маски, а експертите објаснуваат колку е ефикасна секоја и кога треба да се носи.

Хируршките маски најмногу ги користат хирурзите за да ги заштитат своите пациенти. Овие маски се препорачуваат за оние кои се веќе заразени, за да не се шири инфекцијата преку плунка. Не ги штити целосно здравите луѓе кои ги носат од инфекција, бидејќи не се лепи доста добро на устата. Но, ако немате друга опција, и тие се добри.

– Хируршките маски се за еднократна употреба! Носете ги кога ќе ја напуштите куќата, а кога ќе се вратите веднаш внимателно извадете ги, потоа ставете ги во пластична кеса и дури потоа фрлете ги во ѓубре. После тоа, добро измијте ги рацете – советува д-р Татјана Радосавлевиќ, пневмофтизиолог.

Дали се фрлаат маските

-Се препорачува овие маски да се шијат исклучиво од природни материјали што можат да се перат на 90 степени,. Значи, овие маски можат да нè заштитат, но штом се вратиме дома, треба да ги извадиме и да ги фрлиме, а потоа да ги испегламе добро, и само тогаш можеме повторно да ги користиме. Ништо поразлично – објаснува д-р Радосавлевиќ.

loading...

Слични содржини