Дали мајмунските сипаници ќе ги вратат ограничувањата за патување?

од Stefanija Kuzmanovska

Мајмунските сипаници, ретка вирусна инфекција, се појавија во неколку земји во светот. Иако болеста ретко е фатална и Европскиот центар за контрола и превенција на болести вели дека ризикот е релативно низок кај општата популација, некои земји веќе воведоа мерки на претпазливост и ограничувања за да се спречи нејзиното ширење.

Вариола е вирусна инфекција која првпат била откриена кај мајмуните. Обично не се шири толку лесно меѓу луѓето. Сепак, може да се пренесе со близок физички контакт преку лезии и телесни течности. Како и коронавирусот, може да се пренесе преку респираторниот тракт, што е единствената сличност забележана меѓу двете болести досега.

Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) издаде предупредување дека болеста може да се добие и со конзумирање на месо од заразено животно кое не е добро сварено. Здравствената служба предупреди и дека вирусот може да се пренесе дури и со допирање на месо од заразено животно.

Оние кои се изложени на најголем ризик од инфекција обично имале близок контакт во домаќинството или сексуален однос со заразено лице, а опасноста демнела иако ја смениле постелнината на заразеното лице без лична заштитна опрема.

Д-р Дејвид Хејман, водечки советник на Светската здравствена организација (СЗО), сугерираше дека сегашното ширење на болеста може да биде предизвикано од сексуален контакт помеѓу геј и бисексуални мажи и го поврза со неодамнешните настани во Белгија и Шпанија.

Дали мајмунските сипаници се опасни по живот?

Иако појавата на мајмунска сипаница предизвика загриженост кај луѓето, заразените обично закрепнуваат во рок од неколку недели без потреба од хоспитализација. Стапката на смртност е помала од четири проценти.

Симптомите на вирусот се обично благи, со првично присутна треска и мускулни болки. Кога треската престанува, обично се појавува осип кој може да биде болен или многу чеша, а може да се појават лезии на лицето или гениталиите. Симптомите исчезнуваат сами по 14 до 21 ден.

Иако во моментов не постои специфична вакцина за мајмунски сипаници, вакцината против сипаници обезбедува 85 проценти заштита бидејќи двата вируса се доста слични.

Најранливи на оваа болест се лицата со ослабен имунитет, трудниците и децата до 12 години.

Дали има ограничувања за патувања?

Епидемијата на мајмунски сипаници сè уште не доведе до ограничувања за патувања. Сепак, регионалниот директор на Светската здравствена организација за Европа, Ханс Клуге, предупреди дека „како што влегуваме во летната сезона со масовни собири, фестивали и забави“, постои загриженост дека преносот на мајмунски сипаници може да се забрза.

Доколку се зголеми бројот на случаи, тоа би можело да предизвика построги ограничувања кои би влијаеле на патувањата во Европа.

Слични содржини