Дали памучните маски ќе нè заштитат од новиот тип ковид 19?

од Берта Китинска
1,1K прегледи

Светската здравствена организација (СЗО) испрати јасна порака дека маските од платно се подеднакво ефикасни со новиот вид коронавирус.

– Нехируршки маски за крпа можат да користат сите лица помлади од 60 години кои немаат никакви здравствени проблеми – рече Марија ван Керков, епидемиолог од СЗО.

– Дури и со нови видови на коронавирус кои се заразни, немаме индикации дека начинот на пренесување е променет.

Таа препорачува медицинските маски да ги носат сите здравствени работници, луѓе кои не се чувствуваат добро и чекаат резултати од тестовите за вирусот или веќе имаат позитивни резултати, како и луѓе кои се грижат за некој кој е осомничен за оваа вирусна инфекција.Исто така, медицинските маски, според Ван Креков, треба да ги носат лица постари од 60 години, особено ако имаат хронично заболување што ги прави поранливи на инфекција и поради спречување на поголем ризик од сериозни болести. треба да биде трислојна за соодветна заштита.

Плашејќи се од ширење на нов вид на ковид кој е позаразен, Австрија и Германија неодамна воведоа задолжително носење маски FFP2, бидејќи тие се ефикасни повеќе од 90 проценти.

– Од досега собраните податоци од земјите каде што е регистриран нов вид на коронавирус, нема промена во начините на пренесување. Ако добиеме различни информации, дефинитивно ќе ја ревидираме препораката за маски. Секоја земја има право да донесе одлука за маски на начин што и одговара – заклучи Марија ван Креков.

Слични содржини