Дали постојано ви се јадат слатки? Тоа може да биде СИМПТОМ на овие 5 БОЛЕСТИ!

од Stefanija Kuzmanovska

Желбата да се јаде нешто слатко понекогаш се јавува кога сакате да се опуштите, но понекогаш таквите склоности укажуваат на присуство на болест.

Еве и за кои се работи:

1. Остеохондроза

Кога артериите што носат крв до мозокот се „вклучуваат“, односно „мешани сигнали“, мозокот не прима глукоза и затоа се создава потреба за јаглени хидрати.

2. Проблеми со гастроинтестиналниот тракт

Зголемената киселост, запек, дисбиоза и други дигестивни проблеми се мешаат во апсорпцијата на минерали и аминокиселини, па постои желба да се јаде нешто слатко.

3. Болест на црниот дроб

Ако некое лице страдало од болест на Боткин (вирусно оштетување на црниот дроб), тој секогаш ќе сака слатки. Кога слезината страда од воспаление, „има потреба“ од јаглени хидрати.

4. Дијабетес тип 1

Со дијабетес тип 1, едно лице секогаш сака слатки, бидејќи телото не произведува количина на инсулин што е потребна за апсорпција на гликоза.

5. Алкохолизам

Со цел да се вари дури и мала доза на алкохол, на телото му е потребна гликоза и ќе сакате да ја внесете преку слатка храна.

Слични содржини