Дали забите треба да се мијат пред или по појадокот?

од Stefanija Kuzmanovska

Миењето на забите е потребно, но малкумина знаат дека премногу четкање може да ја оштети глеѓта на забот.

Постојат мали работи кои ги правиме секој ден, а всушност ја уништуваат добрата хигиена на забите. Има многу дискусии за тоа дали треба да се мијат пред или по најважниот оброк во денот – појадокот, а експертите го дадоа одговорот.

Со цел да се одржи рутина, многу луѓе одредуваат време за миење на забите секој ден. Обично тоа е секое утро по будењето и секоја вечер пред спиење.

Но, дали наутро забите треба да се мијат пред или по појадокот? Експертите велат дека секогаш треба да ги миете пред.

Додека спиете, бактериите во устата се размножуваат. Ако ги миете забите веднаш по будењето, забите добиваат флуорид, што ви помага да избегнете бактериите да влезат во храната која ја јадете.

Слични содржини