Дечев: Бугарија мора јасно да каже против кој „македонизам“ се бори

од Vladimir Zorba

„Мислам дека бугарската страна треба јасно да каже против кој„ македонизам “се бори. Дали против македонизмот на Бугаринот и Македонецот Гоце Делчев, дали против македонизмот на Бугаринот и Македонецот Тодор Александров, дали против македонизмот на Македонецот Методи Андонов-Ченто, дали против македонизмот на Југословенот и Македонец Лазар Колишевски, дали против македонизмот на Блаже Конески, или против македонизмот на „антиквизаторот“ и србоман Никола Груевски. Сите овие се различни форми на македонизам и бугарската страна мора да разбере, да разјасни што точно сака од Македонците, и против кој точно македонизам се бори – рече утринава проф. Стефан Дечев во етерот на Радио Благоевград, цитиран од БНР.

„Балканската војна, Првата светска војна, Втората светска војна – тие нема да бидат освоени ретроактивно во Брисел: само Бугарија ќе биде обесчестена од сето ова“, вели тој во своето интервју.

loading...

Слични содржини